Centrul pentru Memorie Audiovizuală

Centrul pentru Memorie Audiovizuală este un proiect al Fundației ARTE VIZUALE finanțat de Fundația Elvețiană pentru Cultură PROHELVETIA, proiect care se adresează și publicului grație colaborării cu Muzeul Țăranului Român.

Centrul pentru Memorie Audiovizuală folosește tehnologia video digitală și multimedia în serviciul conservării unor activități tradiționale - meșteșuguri, obiceiuri și fapte artistice - care sunt pe cale de dispariție. În zona de interes intră în special practicile și nu produsele finite, procesul de creare și nu rezultatul gata făcut.

De la demararea proiectului - finalul anului 1999 - s-au înregistrat peste 60 de ore de material video pe suport digital și circa 1000 de fotografii. Echipa de teren a vizitat până acum 65 de localități din toată țara și a înregistrat peste 70 de subiecte. Această activitate va continua pe tot parcursul anului 2001.

Dincolo de toate aceste cifre, ne-am bucurat de colaborarea unor instituții ca: Muzeul Țăranului Român, Institutul de Etnografie și Folclor, Muzeul Agriculturii din România, Muzeul de Etnografie din Brașov, Muzeul Etnografic al Maramureșului și Muzeul Astra din Sibiu. Prin sugestiile și materialul pe care ni l-au pus la dispoziție am reușit să strângem deja 15 ore de imagini de arhivă, câteva sute de fotografii vechi și piese muzicale. Sunt fotografii scanate și puse pe CD-ROM, casete video cu filmele de arhivă, recondiționate de noi și apoi digitizate.

Tot acest material - atât cel înregistrat de noi cât și cel de arhivă - este deja fișat pe hârtie și catalogat pe 5 CD-ROM-uri tematice. Casetele video, fișele și cataloagele multimedia se află în copie la Muzeul Țăranului Român, în spațiul Școlii Satului - unde vor fi accesibile publicului și specialiștilor. Pe măsură ce recolta de pe teren se va îmbogăți, vom căuta să ținem pasul cu catalogul tehnic interactiv.

Conservându-le, nu facem altceva dacât să adunăm laolaltă un bagaj cultural de care credem că atât România cât și restul lumii europene are nevoie pentru a merge mai departe.